Zeytinyağının hasat zamanı kalitesinin belirlenmesinde oldukça önemli bir yere sahip. Erken hasat zeytinyağı, tam olgunlaşmayan zeytinlerin soğuk sıkım yönteminden geçirilerek elde edilmesidir. Erken hasat zeytinyağının elde edilmesi zahmetli bir süreçtir. Olgunlaşmamış zeytinlerin el ile toplanması mümkün değildir. Bu nedenle zeytinler, sopalarla dallar dövülerek ya da elektrikli tırmıklar kullanılarak toplanılır. Erken hasat zeytinler toplandıktan sonra ezilmemesi için çuval yerine kasalara koyularak hızlıca sıkıma götürülür. Kasadaki zeytinler, fabrikada bekleme esnasında havalandırıldığı için ezilme ve bozulma gibi olumsuzluklardan korunmuş olur. Erken hasat zeytinlerden, olgunlaşmış zeytinlere oranlara daha az yağ çıkar. Olgun zeytinin 4-5 kilogramından 1 litre zeytinyağı elde edilirken, erken hasatta ancak 8 kilogram zeytinden 1 litre zeytinyağı elde edilebiliyor.
Keskin Tat ve Koku
Olgunlaşmamış zeytinin döküm oranı düşüktür. Zeytinlerin yerle teması, zedelenmesi ve kalitesinin düşmesine sebep olduğundan erken hasatla daha kaliteli zeytinyağı elde ediliyor. Erken hasat ile zeytinlerin olumsuz iklim koşullarından da etkilenmesi önlenmiş oluyor. Meyve etinin daha sert olması sebebiyle dış etkenlere karşı daha dayanıklı olan zeytinyağı, uzun süre bozulmadan bekleyebiliyor. Yüksek klorofil içeriğinden dolayı yeşilimsi renge sahip olan erken hasat zeytinyağında, keskin bir zeytin tadı oluyor. Ayrıca, bileşimindeki uçucu bileşenler de kendine has bir koku oluşmasını sağlıyor.