Sızma zeytinyağı nedir, nasıl anlaşılır ? Hakiki soğuk sıkım sızma zeytinyağı insan sağlığı açısından en iyi tercihlerin başında gelir. Peki ama adını sık sık duyduğumuz, sıkça denk geldiğimiz sızma zeytinyağı ne anlama geliyor ? Bir yağın sızma olup olmadığı nasıl anlaşılıyor ?
Sızma zeytinyağı , oleik asit cinsinden 100 gramda 0,8 gramı geçmeyen yağ asidi olduğunda buna sızma zeytinyağı denir. Yani zeytinyağı içindeki oleik asit oranı maksimum binde 8’dir. Bu değer sıfıra doğru yaklaştıkça zeytinyağı daha kıymetli olur. Peki neden bu değer düştükçe zeytinyağına daha fazla kıymet atfedilir ? Bu sorulara cevap verebilmek için öncelikle zeytinyağı içindeki oleik asit in ne olduğunu doğru anlamak gerekiyor.Oleik asit bir tür yağ asididir ve doğada en çok bulunduğu ürünlerden birisi de zeytinyağıdır. Bununla beraber zeytinyağının içinde birçok yağ asidi bulunduğu da bilinmektedir.
Sızma zeytinyağı fiyatları diğer seçeneklere göre kısmen yüksektir diyebiliriz. Canlı olan zeytin meyvesine zarar vermeden hasat etmek, hızlıca sıkımını yapmak ve uygun koşullarda saklayabilmek bir maliyet oluşturduğundan bu sızma zeytinyağı fiyatlarına da yansımaktadır. 2021 yılı zeytinyağı fiyatları için belli bir fiyat aralığı belirtmek gerekirse 35-60 tl bandında değişmektedir.
Sızma zeytinyağı nasıl yapılır sorusu birçok kişinin merak ettiği bir sorudur. Sızma zeytinyağı yapabilmek için öncelikle sağlıklı ve dış tehditlerden korunmuş zeytin meyvesi gereklidir. Bu meyve, soğuk sıkım tekniği ile yağa dönüştürüldüğünde oleik asidinin 0.8 den düşük olmadı beklenir. Tabii bu değerin 0.8 in altında olabilmesi için belli şartlar gereklidir.
Yere düşmüş zeytin asla kullanılmamalıdır.
Zeytinler zeytin sineğinden korunmalıdır.
Toplanan zeytinler çuval yerine delikli kasalarda biriktirilmelidir.
Toplanan zeytinler aynı gün içinde hatta mümkünse 10 saati geçmeyecek şekilde sıkıma sokulmalıdır.
Sıkım esnasında sıcaklık 27 santigrat dereceyi geçmemelidir.
Sıkımı yapılan zeytinyağı hava almayan çelik krom tanklarda muhafaza edilmeli ve plastik ambalaj kullanılmamalıdır.
Sızma zeytinyağı faydaları nelerdir ?
Kalp sağlığı için şifa kaynağıdır.
Genetik,beslenme ve stres faktörüne bağlı olarak insanlarda kalp damar hastalıklara meydana gelebilmektedir. Bu noktada sızma zeytinyağı kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu, hipertansiyonu düzenleyici ve etkilere sahip olan zeytinyağ hakkında son 20 yılda yapılan çalışmalar, ekstra sızma zeytinyağından zengin diyetin, kardiyovasküler risk faktörleri ve aterogenez ile ilişkili mekanizmalardan olan TG ve LDL düzeylerini azaltırken, HDL kolesterol düzeylerini artırdığı, LDL’nin oksidasyona direncini artırdığı ve diyabette glukoz metabolizmasını düzenlediği gösterilmiştir. Yani daha anlaşılır ifade etmek gerekirse kötü tansiyonu düşüren sızma zeytinyağı iyi tansiyonu da dengede tutarak kalp damar sağlığımıza değer katar.
Sızma zeytinyağı yaşlanma karşıtıdır.
Sızma zeytinyağı yapısında bulunan fenolik bileşenler ve yüksek oranda E vitamini içerdiğinden cildi güneş ışınları, rüzgar gibi dış etkenlerden korur. Antioksidanlar bakımından zengin olan zeytinyağı, insan vücudunun doğal yaşlanma sürecini yavaşlatır ve cilde doğal bir parlaklık verir. Saç sağlığı için de çok faydalıdır. Ayrıca saç diplerini besleyen hakiki soğuk sıkım zeytinyağı kellik şikayetini de azaltır.
Sızma zeytinyağı nasıl tüketilmelidir ?
Zeytinyağının uzun süreli fazlaca kullanımı faydadan çok zarar verebilir. Bu aslında tükettiğimiz her ürün için geçerlidir. Unutmayın, zehir ile şifa arasındaki fark dozdur. Su çok faydalı iken aşırı derece su tüketimi sağlığımızı bozabilir. Aynısı zeytinyağı için de geçerlidir. Özellikle aşırı şekilde içilerek tüketilmesi sindirim sisteminde ishal gibi olumsuz sonuçlara neden olur. İdeal kullanım şekli günlük 2 yemek kaşığını geçmeyecek şekilde istifade etmektir.