Soğuk sıkım zeytinyağı nedir,faydaları nelerdir ? Dünyada az sayıda doğal şifa kaynaklarından birisi de soğuk sıkım zeytinyağıdır. Hele ki o zeytinyağı düşük (oleik asit) asitli ise yani sızma ise isabetli bir seçim olacaktır. Peki çokça adını duyduğumuz, doktorların tavsiye ettiği, birçok yağ tenekesinin üstünde yazan soğuk sıkım zeytinyağı ifadesinin ne anlama geldiğini biliyor musunuz ?
Soğuk sıkım zeytinyağı nedir sorusuna doğrudan cevap vermeden önce, zeytinyağı nasıl üretilir konusunu anlamamız gerekiyor. Zeytinyağı bir tohum yağı değildir, bir meyvenin sıkılması ile elde edilen meyve suyudur. Yani zeytinyağı elde edilirken bir meyve sıkar gibi sadece makanik (fiziksel ezme işlemi) işlem uygulanır. Hiç bir kimyasal işlem ya da katkı maddesi yer almaz üretim sürecinde. ISIL işlem görmeden meyvesinden yağ çıkarılan Zeytinyağı kültüründe, binlerce yıldan bu yana değişmeyen başka bir gelenek de zeytinden yağ çıkarma yöntemidir. Bu yöntem yüzyıllar içinde değişikliğe uğramıştır. Taşlarla, ayakla ya da çuvallarla ezilen zeytinlerden elde edilen zeytinyağından daha modern işleme yöntemlerine adım atmış bulunmaktayız. En güncel ve tercih edilen sıkım yöntemi kontinü sistemdir. Ancak ister kontinü olsun ya da ister taş baskı yöntemiyle üretim olsun yaklaşık 6 bin yıl önceki zeytinyağı elde etme yöntemi arasında hiç fark yoktur: Zeytinler ezilerek hamur haline getirilir. Evet ana işlem zeytinlerin parçalanarak hamur haline getirilmesi ve yağ elde edilme sürecidir. Hamur haline getirilen zeytinler sıkılır veya presten geçirilir. En sonunda ise yağ, zeytin meyvesinin suyundan (karasu) ayrıştırılır. 19. yüzyılın başında ise teknolojinin gelişmesiyle hidrolik pres makinelerine geçildi. Bugün hidrolik pres makinelerinin yanı sıra, zeytin hamuruna hiç pres uygulamadan merkezkaç kuvvetiyle zeytinyağı elde etmeyi sağlayan makineler de kullanılıyor. Bunların içinde de en yaygını “kontinü sistemi”. Modern üretim yöntemi olan kontinü sistemi zaman ve enerji maliyeti noktasında da zeytinyağı üreticisine kazanç sağlamaktadır.
Soğuk sıkım zeytinyağı nedir peki ? Zeytinler parçalanıp hamur haline getirildikten sonra bu hamurdan yağ elde edilirken hamurun etrafında dönen suyun sıcaklığı, eğer 27 santigrat dereceyi geçmiyorsa soğuk sıkım olarak kabul edilir. Bazı uzmanlara göre bu derece 22 santigrat dereceyi geçmemelidir. Peki bu derece neden önemlidir, şayet 45 santigrat derece sıcaklıkta olsa dönen su ne olur ? Bunu anlamak için zeytinyağını tanımak gerekiyor. En basit ve yalın hali ile ifade etmek gerekirse zeytinyağının yaklaşık %2 lik kısmını oluşturan fenolik bileşenler sağlığımızın bekçiliğini yapar. Bu fenolik bileşenler uçucu olduğu için belli bir sıcaklığın üstünde kayba uğrar. Yani suyun ya da ortamın sıcaklığı artınca zeytinyağının doğal yapısında bulunan faydalı içerikler maalesef kayba uğrar. O yüzden soğuk sıkım zeytinyağı oldukça kıymetlidir. Soğuk sıkım zeytinyağı nedir sorusuna tek kelime ile cevap vermek gerekirse; korunmuş yağdır. Bu ayrıntı çok önemli çünkü zeytinyağının tercih edilme nedeni çoğunlukla şifa yönünden dolayıdır.
Soğuk sıkım zeytinyağı nasıl üretilir sorusuna da böylelikle cevap vermiş olduk. Peki soğuk sıkım tekniği ile üretilen korunmuş zeytinyağının faydaları nelerdir ? Fenolik bileşenlerin insan sağlığına faydaları nelerdir ?
Sindirim Sistemine Yararlıdır; En başında ülser,egzama ya da farklı bir sindirim sistemi şikayetiniz varsa soğuk sıkım zeytinyağını düzenli olarak tüketmelisiniz.Zeytinyağının sindirim sistemine destek olduğu bilinmektedir. Bağırsak hareketlerini iyileştirmek ve sindirim sistemini temizlemek amacıyla tıbbi bir yağ olarak yani bir ilaç olarak kullanılmaktadır.
Kalp Sağlığında Etkilidir; Birçok insanın muzdarip olduğu şikayetlerden birisi de kalp damar hastalıklarıdır. Hareketsizlik, yanlış beslenme, stres ve diğer dış etkelerin yanında genetik faktörlerin de etkili olduğu bu hastalıktan korunmak için soğuk sıkım zeytinyağı tüketebilirsiniz.Doğal zeytinyağı yüzde 70 oranında tekli doymamış yağ asidi içerir. Sonuç olarak, kandaki kolesterol birikimini ve kalp problemlerini azaltır.
Cilt Sağlığını Korur; Kırışan göz altlarınızda,ya da cansız gözüken derinizin üzerine soğuk sıkım zeytinyağı sürerseniz birkaç dakika içinde cildinizin zeytinyağını emdiğini ve çok daha canlı gözüktüğüne şahit olacaksınız. Zeytinyağı içerisinde yüksek oranda E vitamini bulundurur ve bu vitamin cildi rüzgâr, güneş ışınları vb. dış etkenlerden korur. İlaveten zeytinyağı son derece iyi bir nemlendirici özelliğe sahiptir. İçeriğinde bulunan E vitamini ile cildi akneden, iltihaplanmadan, cilt kanserinden korumaktadır. Topuklarda oluşan çatlarında tedavisinde kullanılabilir. O yüzden zeytinyağını sadece yemeklerde değil ciltte de kullanılır.